Jaka powinna być temperatura w lodówce? Optymalne ustawienia

Zastanawiasz się, jak ograniczyć koszty związane z użytkowaniem lodówki? Przede wszystkim zacznij od ustawienia odpowiednich temperatur. Ile stopni powinno być w lodówce?
Temperatura w lodówce
Informacja o tym, jaką temperaturę powinieneś ustawić w lodówce, powinna być umieszczona w instrukcji obsługi od producenta, która jest dołączona do sprzętu. Jeśli jednak instrukcja Twojego urządzenia gdzieś się zawieruszyła, sprawdź poniższe podpowiedzi.
Jaka powinna być temperatura w lodówce?
Ile stopni powinno być w lodówce? Najlepiej będzie, jeśli ustawisz temperaturę w lodówce na ok +5°C. Zależność jest następująca – wyższa temperatura generuje mniejsze zużycie prądu, a co za tym idzie – zapłacisz niższe rachunki. Musisz jednak przy tym pamiętać, jak prawidłowo rozmieścić produkty w lodówce. Optymalna temperatura dla produktów spożywczych to ok. +4°C. Wówczas nie dochodzi do rozwoju bakterii.
Jak ułożyć produkty w lodówce?
Produkty, które trzymasz w lodówce, psują się zbyt szybko? Być może przechowujesz je w niewłaściwy sposób. Sprawdź, jak prawidłowo ułożyć żywność w lodówce!
- Górna półka: temp. ok. 8°C. Trzymaj tam produkty z długim okresem ważności, np. dżemy, przetwory, napoje.
- Środkowa półka: temp. ok. 4-5°C. Przeznaczona jest dla wędlin, serów, nabiału, np. śmietany, jogurtów, kefirów, maślanek, mleka.
- Dolna półka: temp. ok. 2°C. Tutaj powinieneś wkładać świeże mięso, ryby czy owoce morza.
- Dolne szuflady: temp. ok. 8-10°C. Idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców.
- Półki na drzwiach: temp. ok. 10°C. Na drzwiach lodówki warto umieścić napoje, wodę, keczup, musztardę, majonez, masło, otwarte sosy oraz jaja.
A jaka temperatura w zamrażarce?
Prawie każda lodówka jest wyposażona również w zamrażarkę. I tam warto zadbać o ustawienie odpowiedniej temperatury. Ta wynosi ok. -18°C. Pamiętaj, że możesz mrozić większość produktów – świeżych, surowych, jak i gotowych. Jeśli zostaną Ci resztki z obiadu lub zbliża się termin przydatności danego produktu, nie wyrzucaj go! Umieść go w zamrażarce, by móc wykorzystać w przyszłości.
Jak oszczędzić prąd w lodówce?
- Ustaw swój sprzęt z dala od źródeł ciepła.
- Zadbaj o pozostawienie przestrzeni pomiędzy lodówką a ścianą.
- Pamiętaj, by wywietrzniki nie były zasłonięte.
- Nie otwieraj lodówki bez potrzeby.
- Sprawdzaj, czy drzwi są dobrze zamknięte.
- Pamiętaj o regularnym rozmrażaniu lodówki (chyba, że jest z funkcją no frost).
- Nie wstawiaj do lodówki gorącej żywności!
- Jeśli wyjeżdżasz na dłuższy czas, odłącz lodówkę od prądu.
Mam nadzieję, że odpowiednio przechowujesz żywność w lodówce, dzięki czemu nie marnujesz jedzenia i oszczędzasz prąd 🙂